Jogszabályok

Megjelent a NAV tájékoztatója a turizmusfejlesztési hozzájárulásról

A tájékoztató alapvetően megerősíti korábbi Önöknek küldött tájékoztatásunkat, azaz, hogy a hozzájárulást minden olyan, étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megállapítani, bevallani és megfizetni, amely 2018. január 1-től 5 százalékos ÁFA mértékkel adózik.

A tájékoztatóból idézett következő rész azonban újabb kérdéseket vet fel, és véleményünk szerint ellentmond a NAV tavaly megjelent és általuk is hivatkozott tájékoztatásának a kedvezményes adókulcs alkalmazhatóságának feltételeiről:

„A turizmusfejlesztési hozzájárulás tárgya az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom abban az esetben is, ha az adóalany az általa igénybevett, az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja szerinti szolgáltatásnyújtást saját nevében nyújtja tovább a megrendelőjének. Ebben az esetben ugyanakkor alapvető feltétel, hogy a szolgáltatást eredetileg nyújtó adóalanynál (amelynél szintén hozzájárulás-köteles a szolgáltatás-nyújtás) teljesüljenek a kedvezményes áfa mérték alkalmazhatóságának feltételei, valamint, hogy a szolgáltatást közvetítő adóalany ezt a szolgáltatást önálló szolgáltatásként nyújtsa tovább.”

Ezzel kapcsolatban ipartestületünk kérni fogja a NAV állásfoglalását, melyről tájékoztatni fogjuk Önöket.


FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről

Kedves Tagjaink!

2018. január 1-től életbe lép a „28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről”.

A rendelet előírja, hogy az élelmiszer-vállalkozásnak az önellenőrzés megvalósítása érdekében papíralapú vagy elektronikus, folyamatosan végrehajtott, megfelelően részletes önellenőrzési tervvel kell rendelkeznie.

A rendelet megjelenése előtt is több alkalommal – szóban és írásban egyaránt - egyeztettünk a minisztérium és a NÉBIH illetékeseivel, melyben jeleztük, hogy az akkor még rendelet tervezetben meghatározott követelmények a jelenleg hatályos jogszabályokban előírtak szerint is teljesülnek, ezért továbbra sem teljesen tisztázott számunkra a rendelet tervezet célja, továbbá fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a vállalkozások adminisztratív terheinek nem szabad növekedniük.
Mindannyiszor azt a választ kaptuk, hogy a rendelet nem jelent többlet adminisztrációs terhet a vállalkozásoknak.

A rendelet hatályba lépésének okán ismét tájékoztatást kértünk, melyre a következő választ kaptuk:

Bővebben...

Hagyományőrző cukrászati termékek előírás 2017.

DSC 0043 Dobostorta k DSC 0014

Kedves Tagjaink!

Megjelent és hatályba lépett a Földművelésügyi miniszter 16/2017. (III. 29.) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról.

Ez a rendelet a korábban, 2015.01.01.-től hatályos hagyományőrző cukrászati termékekről szóló élelmiszerkönyvi irányelv módosítása.

Az irányelv céljáról korábban tájékoztattuk Önöket, illetve az abban foglalt sütemények készítését szakmai napjaink keretében be is mutattuk Önöknek.

A jelenlegi módosításra azért volt szükség, mert a korábbi hatályos irányelvben szereplő anyaghányadokat néhány esetben korrigálni kellett, illetve ezek az anyaghányadok és a technológiai leírások – a Dobostorta kivételével„ajánlottá” váltak.

Ez azért volt szükséges, mert az előírás célja a minőség garantálása és nem a sztenderdizálás.

A Dobostorta azért jelent kivételt, mert annak a receptjét Dobos C. József egzakt receptként hagyta ránk, a receptet és plakátot 2012-óta megtalálhatják honlapunkon, illetve hungarikummá nyilvánítását is kezdeményeztük, ez folyamatban van.

A többi hagyományőrző sütemény – az Esterházy torta, az indiáner fánk, a rigójancsi, a krémes és a franciakrémes – minőségét a felhasználandó összetevők garantálják, így azoknál nem szükséges és nem is célunk fix receptet és technológiát meghatározni.

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy csak az anyaghányadok és a technológia "ajánlott", a felhasználandó összetevőket mással helyettesíteni nem lehet! 

Az elsődleges cél az, hogy a kézműves cukrászdák vendégei mindenhol a kiváló minőségű hagyományos termékeket keressék és kapják, és tűnjenek el a multinacionális kereskedőláncok – és egyes cukrászdák – kínálatából az ezeken a neveken árusított silány minőségű hamisítványok, melyek sok esetben semmilyen minőségi összetevőt nem tartalmaznak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelet hatályba lépett, a rendelkezéseinek nem megfelelő, de a korábbi szabályozásnak megfelelő termékek a hatálybalépésétől számított hat hónapig (azaz 2017. október 1-ig) előállíthatóak, és a minőségmegőrzési idejük, vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatóak.

Kérdéseikkel keressenek minket bizalommal.

Az előírás szövege a termékleírásokkal alább letölthető.

 


 

NAV előadások a fontos jogszabályváltozásokról

paragrafusok nehezsegeiAz Ipartestületek Országos Szövetsége december 19-én tartott Gazdaságpolitikai Konferenciáján elhangzott előadások anyagai alább letölthetőek.

Az előadások segítséget nyújthatnak a január 1-től életbe lépő számos jogszabályváltozás értelmezéséhez. Az ÁFA változásról itt letölthető előadás nem kizárólag a vendéglátás áfájának csökkentéséről szól, az áfát érintő más változásokat is ismerteti.


 

NAV állásfoglalás a kedvezményes áfakulcsról

Megjelent a NAV állásfoglalás a kedvezményes ÁFA kulcsról!
(Cikkünk forrása: http://vendeglatasmagazin.hu/nav-allasfoglalas-ettermi-afa/)

Az állásfoglalás nevesíti a „cukrászdát” az SZJ 55.30.11 (Éttermi, cukrászdai szolgáltatás) szolgáltatást tipikusan nyújtó vendéglátó egységek között, így most már véglegesen elmondható, hogy 2017. január 1-től a vendéglátás keretében értékesített (helyben fogyasztott) cukrászati termékekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs alkalmazható, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A helyzetet bonyolulttá teszi, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazásához több feltételnek kell együttesen megfelelni:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

Az EU ÁFA irányelv szerint „az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.”

Továbbá „nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.”

Ennek alapján az elvitelre történő értékesítés, a házhozszállítás, valamint az olyan körülmények között történő értékesítés, amikor a helyben történő fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított, NEM tekinthető étkezési szolgáltatásnyújtásnak.

Ezzel szemben, ha a helyben fogyasztáshoz megfelelőek a körülmények, tehát van például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, szemetes, az asztalt leszedik, a helyet takarítják – akár az étel-ital értékesítője, akár pl. a pláza fenntartója –, akkor is megvalósul a szolgáltatásnyújtás (a felszolgálás nem feltétel).

2. a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia;

Ez a feltétel vendéglátó (helyben fogyasztás lehetőségét és ehhez eszközöket biztosító) cukrászdák esetében teljesül, ezt a tájékoztató nevesíti is:
„Az SZJ 55.30.11 szolgáltatást nyújtó tipikus vendéglátó egység kategóriák: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, kávéház (melegkonyhás), söröző (melegkonyhás), pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda, stb.”

Az olyan cukrászda/vendéglátóhely, amely nem rendelkezik „étkezőhellyel”, ezért nem biztosítja az általa elkészített étel elfogyasztását a helyszínen, hanem kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), az SZJ 55.52.1 „Közétkeztetés” körbe tartozó tevékenységet végez, és nem alkalmazhatja a kedvezményes adómértéket.

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, mint pl. a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is.

A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy az adózó azt kitölti és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.

Ha a fenti három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Értelmezésünk szerint vendéglátó cukrászdák esetében tehát jövőre egyszerűsödik a helyzet, hiszen január 1-től az ÁFA törvény értelmében elvitelre és helyben fogyasztva (ülőfogyasztás esetén) is 18%-os a sütemények (VTSZ 1905 90-be tartozó termékek) áfája. Helyben fogyasztás (ülőfogyasztás) esetében jövőre ez érvényes lesz más saját készítésű, vendéglátás keretében előállított cukrászati termékekre is (pl. pohárkrémek, gesztenyepüré, fagylalt, stb.) illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra (facsart gyümölcslé, kávé, tea, limonádé stb.).


Felvetődik azonban a kérdés, hogy olyan cukrászdákban, ahol ülőfogyasztás nincs, csak esetleg pultnál állófogyasztás, de minden egyéb szolgáltatás biztosított, akkor a helyben fogyasztás miként értelmezhető ÁFA szempontjából, hiszen egy korábbi, 2011-es NAV állásfoglalás szerint elvitelre történő termékértékesítésként nem, a mostani tájékoztató szerint pedig vendéglátás keretében értékesítettnek sem…

Ezen kívül számos kérdés vetődik még fel, melyeket egyeztetni fogunk az NGM Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztályával és a NAV Adóügyi Főosztályával.

A NAV tájékoztatója alább letölthető, várjuk egyeztetésre váró kérdéseiket.


Allergének jelölése - rendelet

Kedves Tagjaink!

2014. december 17-én megjelent az allergén jelölési rendelet. A rendelet lényegileg nem határoz meg mást, mint amiről korábban itt a honlapon (lásd alább) illetve hírlevélben tájékoztattuk Önöket.

A rendelet pontos szövege alább letölthető.


 

 

Megjelent a pénztárgéprendelet (2)

A nemzetgazdasági miniszter a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelete a Magyar Közlöny 2013. évi 24. számában jelent meg.

Részletek ide kattintva.

Forrás: Sütőipari Egyesülés


 

Tájékoztató a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról

 

FIGYELEM!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3002/2013. útmutató 
a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról IDE kattintva tekinthető meg.
 

 

 

NAV tájékoztató a számlák adattartalmáról

A NAV Tájékoztató a számla adattartalmára vonatkozó 2013. január 1-jétől hatályos áfa törvény szerinti szabályokról ide kattintva érhető el.


 

Módosult a Neta törvény!

 A 2007-es VTSZ alá tartozó termékek (gyümölcsíz, gesztenyepüré stb.) csak akkor adókötelesek, ha hozzáadott cukrot tartalmaznak, és cukortartalmuk meghaladja a 35 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

Az anyaghányad nyilvántartásban feltüntetendő allergén összetevők felsorolása a 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 4. mellékletében található.

A vidékfejlesztési miniszter 62/2011. (VI. 30.) VM rendelete a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről (2)

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról

Július 1-től hatályos új jogszabály! A cukrásztermékek MGSZH engedély kötelesek, de csak a július 1. után létesülő vállalkozások számára!

Változik a Munka Törvénykönyv 2010 május 1-től

Élelmiszerszállító járművekkel kapcsolatos állásfoglalás az MGSZH-tól!

Az árfeltüntetésre vonatkozó előírások változása!

TEÁOR szabályozás 2009-ben

Mestercukrasz fedlap

 Médiapartnerünk:

 

vend logo 2

oldalas magazin logo szines

Hivatalos Kiemelt Támogatónk

Ezüst fokozatú szponzorunk