Bemutatkozás

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete társadalmi szervezet, melynek célja a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár több mint százéves múltra tekint vissza.

     A múlt hagyományainak és értékeinek ápolását fontos feladatunknak tekintjük, de eleget kell tennünk a modern kor, az erősödő piaci nyomás diktálta elvárásoknak, igényeknek is, így tevékenységünk igen széleskörű. Feladataink között szerepel:

-    Tagjaink mindennemű gazdasági, szakmai, emberbaráti érdekeinek felkarolása és szolgálata.
-    Szorosabb munkakapcsolat, együttműködés kialakítása a bel- és külföldi gazdálkodó és forgalmazó egységekkel.
-    Hatékony és gazdaságos technológiák, termelési eljárások megismertetése, új receptúrák meghonosítása.
-    Az ipargyakorlással kapcsolatos közgazdasági- és jogi tanácsadás, segítségnyújtás és képviselet biztosítása. Folyamatos pályázatfigyelés.
-    A szakmát érintő általános és speciális jogszabályok, előírások, szabványok előzetes véleményezése, javaslat tétele, kezdeményezése az államigazgatási szerveknél.
-    A szakmát érintő hazai és külföldi szakirodalom összegyűjtése, igény szerinti terjesztése.
-    Szakmai hagyományok ápolása, relikviák összegyűjtése, közkincsre bocsátása.
-    Hazai és nemzetközi szakmai szervekkel és szervezetekkel kapcsolatok felvétele, fenntartása és fejlesztése.
-    Szorosabb kapcsolat, együttműködés kialakítása a szakmával kapcsolatban álló minisztériumokkal, felügyeleti szervekkel, hatóságokkal.
-    Tagjaink és azok alkalmazottjai, segítő családtagjai, tanulói általános szakmai továbbképzésének előmozdítása, szervezése. Kiállítások, versenyek, bemutatók rendezése.
-    Gazdálkodási tevékenységet sújtó hatások esetén (betegség, baleset, halál) átmeneti segítség nyújtása a rászorulók részére.
-    Az Ipartestület feladatkörével összefüggő és ehhez kapcsolódó propaganda és kiadványi munka.
-    A Kamarával és az Ipartestületek Országos Szövetségével való kapcsolattartás és koordináció.
-    Részvétel a tanuló- és felnőtt szakmunkás képzésben. Törekvés a tanulóképzés jelenlegi formájának és színvonalának javítására.

A célok elérése érdekében végzett koordináló és összefogó munkát a Cukrász Ipartestület országos elnöksége és ügyvezetősége látja el a mindenkori elnök vezetésével.

Ipartestületünk rendszeres programjai és rendezvényei között szerepel:

- az éves cukrász közgyűlés és kongresszus, mely hagyományosan cukrászbállal zárul;

- több nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás szakmai támogatójaként cukrász verseny, termék- és technológia bemutató szervezése;

- a régi ipartestületi hagyományokat felelevenítve a felhőtlen kikapcsolódást és ismerkedést, szakmai eszmecserét szolgáló Cukrász Juniális;

- az „Év Fagylaltja” verseny klasszikus receptek és kreációk alapján készített kézműves termékekkel;

- „Magyarország Tortájának” elkészítése minden évben, melynek népszerűsége és a fokozott médiafigyelem évről-évre fokozza a fogyasztók érdeklődését a minőségi cukrásztermékek iránt, növelve a magyar cukrászat és Ipartestületünk presztízsét;

- szakmai előadások és továbbképzések, a Kézműves Cukrászatért Alapítvány bemutatói, szakmai napok és összejövetelek.

A negyedévente megjelenő szakmai lapunk, a Cukrász Mester hasábjain is igyekszünk a cukrászatot érintő kérdésekről és témákról minél szélesebb körű tájékoztatást adni kollégáink számára. A szakmai lap minden száma 800 példányban jelenik meg, melyet minden tagunk, pártoló tagunk, partner cégünk, valamint a magyarországi szakiskolák díjmentesen megkapnak.

Ipartestületünk tevékenységének eredményei között tartjuk számon szakmai videofilm sorozat készítésében szakember tagjaink részvételét, a HACCP minőségbiztosítási rendszer cukrász nagykönyvének elkészítését, cukrász ipartestületi szociális alap létrehozását önhibájukon kívül rászoruló tagjaink számára, a nemzetközi cukrász szövetség (UIPCG) teljes jogú tagjává válást.
2010-ben az Ipartestület nyerte el a UIPCG junior világbajnokságának rendezési jogát, melyet a 2010-es UKBA keretein belül, a Hungexpo „F” pavilonjában rendeztünk meg, óriási nemzetközi szakmai és közönségsikerrel.

Az ipartestületnek határozott célja, hogy a beszállítókkal és szolgáltatókkal való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés révén tagjainak megkönnyítse a gazdaságos beszerzést, kedvezményeket szerezzen, így is növelve az ipartestületi tagság jelentőségét.

A növekvő tagbázis újabb lehetőségeket kínál - a beszerzési kedvezmények, az információ áramlás javítása – innovatív technológiák terjesztésével, a szakmai lap példányszámának növekedésével, ezáltal a hirdetési bevételek növelésével újabb, a tagok és a szakma érdekeit szolgáló pénzügyi források teremthetők – nem beszélve a szakmai és gazdasági érdekérvényesítő és lobbytevékenység erősödő súlyáról.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarországon az egyetlen országos cukrász szakmai szervezet, és mint ilyet, a kormányzat és a felügyelő hatóságok az ipartestületet kezelik partnerként a szakmát érintő minden jogszabályi kérdésben, véleményezésben.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetősége a szakma és tagjai érdekeinek szem előtt tartásával újabb és újabb célkitűzések elérésével, feladatok megvalósításával igyekszik hatékony módon folytatni munkáját.

Az elmúlt 100 év küzdelmeiben megedződve, és tapasztalataival felvértezve Ipartestületünk a jövőben is készen áll arra, hogy akár más szakmai érdekképviseletekkel is szövetségre lépve, a szakma, a vállalkozók, a cukrász iparosok érdekeit képviselje a multinacionális kereskedő cégekkel, illetve a kormányzattal szemben, minél nagyobb teret kiharcolva magának a jogalkotás előkészítő szakaszában is.  A közös munkát együtt és egységben kell folytatnunk az eredményesség érdekében, és reméljük, hogy egyre több cukrász kolléga csatlakozik Ipartestületünkhöz a jövőben is, hiszen: „Az egymásra találás a kezdet. Az együtt maradás már haladás. Együtt dolgozni – siker!”

Amennyiben a tagsággal kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérem keressen minket bizalommal.


Selmeczi László
ügyvezető

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
1023 Budapest, Ürömi u. 66/B. fszt. 28.
Telefon/fax: (1) 266 4165
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cukraszat.net
 

Mestercukrasz fedlap

 Médiapartnerünk:

 

vend logo 2

oldalas magazin logo szines

Hivatalos Kiemelt Támogatónk

Ezüst fokozatú szponzorunk