MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Kedves Tagjaink!

Megjelent a Kormány 141/2020. (IV. 21.) Korm. rendelete a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók veszélyhelyzet idején megvalósuló foglalkoztatásának a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet, valamint a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet módosításáról.

A rendelet több ponton módosítja a korábban megjelent bértámogatásról szóló rendeletet.

Az előzetes híradásokban elhangzottaknak megfelelően a rendelet jelentősen változott, pl. már 2 órára csökkentett részmunkaidő esetén is igényelhető a támogatás, valamint több ponton egyszerűsödnek a kérelem feltételei.

A legfontosabb változások (a teljesség igénye nélkül):

 • nem kell lezárni a munkaidő keretet
 • az eredeti (módosítás előtti) munkaidő minimum 25%-ában, és legfeljebb 85%-át meg nem haladó részmunkaidőre alkalmazható. (lehetővé vált a 2 órában történő foglalkoztatásra igényelni;

 

 • továbbra is van létszámtartási kötelezettség, de csak azokra vonatkozóan, akikre a támogatást igénybe veszi a munkaadó
 • a nettó távolléti díj helyett az alapbér nettó értéke a támogatás alapja (a kieső munkaidőre járó rész 70%-a)
 • változott az egyéni fejlesztési idő meghatározásában, hogy mikor mentesül a munkavégzés alól a foglalkoztatott
 • távmunkára és otthoni munkavégzésre is igénybe vehető a támogatás
 • nem kell bemutatni a kérelmet megalapozó gazdasági nehézségeket
 • ha a csökkentett munkaidő nem éri el az eredeti felét, akkor csak lehetőség az egyéni fejlesztési időben történő megállapodás.
 • rendelet erejénél fogva módosul a munkaszerződés a kérelem tartalma alapján, tehát nem kell a munkavállalóval feltétlen külön szerződésmódosítást készíteni (a lehetőség természetesen továbbra is fennáll)
 • akkor sem kell visszafizetnie a munkaadónak a támogatást, ha azonnali hatállyal ő mond fel a munkavállalónak a támogatási időszak alatt.
 • a módosításokat azokra a kérelmekre is alkalmazni kell, amelyeket már beadtak

Annak érdekében, hogy könnyebben tudják a módosított rendelkezéseket értelmezni, a két rendelet szövegét összeraktuk, oly módon, hogy az új, illetve módosított szövegrészeket piros színnel, aláhúzva olvashatják, a hatályon kívül helyezett, vagy törölt szövegrészeket pedig már nem látják. A dokumentum alább letölthető.

Az igényléshez szükséges nyomtatványok elérhetősége megváltozott, azok itt érhetők el:

https://nfsz.munka.hu/cikk/601/

Kérjük azon tagjainkat, akik igénybe kívánják venni a támogatást, olvassák el figyelmesen a módosított rendeletet és egyeztessenek könyvelőjükkel.

Fontos: a módosított rendelet a kihirdetését követő 8. napon, azaz 2020. április 29-én lép hatályba!

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Skoda oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

Dawn

 Goodwill

 

König oldalra 

 

Andretti

 

Signal jobbra

kEN

 

 

Robotcoupe

 

Martinbraun

Vissza a tetejére