MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

 

meghv

A Grillázsfesztivál 2018.05.06-án, a reneszánsz jegyében kerül megrendezésre, Lajosmizsén.

A Magyar cukrász Iparosok Országos Ipartestülete örömmel értesült róla, hogy a kormány 2018-as évet Mátyás király emlékévnek nyilvánította. A nemzetpolitikai államtitkár szerint az emlékévet indokolja Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója.Mi, cukrászok, nem történészi szemmel gondolunk Mátyás királyra, és feleségére, Beatrix királynőre.
A korabeli leírások szerint a nápolyi király lánya hatalmas udvartartással érkezett Magyarországra. A legenda szerint itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a hazánkban a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk készlet örvendeztette meg a vendégsereget. A fejedelmi étkek asztalát gyakran ékesítették grillázs díszmunkákkal is, mely szintén az akkori olasz cukrászok mesteri tudását dicséri.

A grillázs ekkortájt honosodott meg hazánkban is és lett kívánatos a magyar nemesi lakomákon.

Az Ipartestület egyik szakmai részlege, a Grillázsszövetség és vezetője Rimóczi László kilenc év óta szervezője a Grillázs versenynek, mely pár éve már nem csak a hazai, hanem a Kárpát-medencei grillázskészítők egyik legjelentősebb eseménye, melynek színhelye évek óta Lajosmizse.

Idén, tekintettel a Mátyás király emlékévre, tematikus versenykiírást hirdettünk meg, melynek témája a reneszánsz világ.

A grillázsmunkák archaikus formáikkal, több százéves tradícióra utalnak. Arra az időre, mikor az esztétikum nemes ízekkel párosult, és a kézműves tudás jelent meg a cukrászati költeményekben.

Azonban nemcsak a rendezvény, hanem a település is rendelkezik Mátyás királyhoz kötődéssel.
Lajosmizsén 2009-ben állították fel Mátyás király mellszobrát. A bronz alkotás Trischler Ferenc pécsi szobrászművész munkája.
A szobor nem véletlenül került a város főterére. A város történetét bemutató könyvben olvasható Mátyás király levele, amelyet 1469-ben írt. Ebben az áll, hogy a Mizséren lakó kunoknak (Mizseszék volt a város korabeli neve) elengedi az adójuk egy részét.

A Mátyás király emlékévhez az Ipartestület ezzel a rendezvénnyel csatlakozik, közösen helyezünk el koszorút a város polgármesterével.

Vissza a tetejére