MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

Hírek, információk

Kedves Kollégák!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a „Pozsonyi kifli” hagyományos különleges termék elnevezés fenntartásának bejegyzésével kapcsolatban.

2018. október 24-én megjelent a Bizottság (EU) 2018/1594 végrehajtási rendelete (2018. október 22.) a hagyományos különleges termékek nyilvántartásába bejegyzett egyik elnevezés termékleírását érintő nem kisebb jelentőségű módosítás jóváhagyásáról (Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli [HKT]).

A rendelet  szövege az alábbi oldalon megtekinthető:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1541427680852&uri=CELEX:32018R1594

Ez azt jelenti, hogy „Pozsonyi kifli” néven csak akkor árulhatják a terméküket, ha az alább letölthető termékleírásnak megfelelően készítik.

Az elnevezéssel és a mellé helyezett logóval tájékoztatják vendégeiket arról, hogy Önök eredeti, hagyományos technológiával készült pozsonyi kiflit kínálnak.

Előzmény

Az Európai Bizottság  729/2012/EU számú végrehajtási rendeletében foglaltak értelmében a Szlovák Köztársaság kérelmére a „Pozsonyi kifli” a hagyományos különleges termékek Európai Uniós jegyzékébe felvételt nyert 2012. augusztus 8-án.

A „Pozsonyi kifli” a 729/2012/EU végrehajtási rendelethez  kapcsolódó termékleírás 3.3. pontja értelmében az elnevezés fenntartása nélkül került bejegyzésre. Ez azt jelentette, hogy a bejegyzett elnevezés továbbra is használható volt annak ellenére, hogy a termék nem felelt meg a bejegyzett termékleírásnak, de ebben az esetben sem a „hagyományos különleges termék” megjelölést, sem a „HKT” rövidítést, sem a társított közösségi szimbólumot nem tüntethették fel rajtuk.

A szlovák kérelmező a hagyományos különleges termékként bejegyzett Pozsonyi kifli termékleírásának módosítását kezdeményezte 2016. február 15-én az Európai Bizottságnál, amely tükrözte a 2015. évben Szlovákia és Magyarország között lezajlott egyeztetések eredményét. Az Európai Unió Hivatalos lapjában 2018. február 19-én megjelent módosítási kérelemhez nem érkezett észrevétel.

A Bizottság 2018/1594 számú végrehajtási rendeletének – mely 2018. november 13.-tól hatályos –értelmében a „Pozsonyi kifli” az elnevezés kizárólagos használatának fenntartása mellett került bejegyzésre, vagyis a korábbi – az elnevezés fenntartás nélküli bejegyzésére vonatkozó – rendelkezés helyébe lépett.

Bejelentési kötelezettség

A hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerésének és ellenőrzésének rendjéről szóló 15/2008. (II.15.) FVM rendeletben foglaltak értelmében az élelmiszer előállítójának a hagyományos különleges termék előállításának megkezdését, az adataikban bekövetkezett változást, valamint a hagyományos különleges termék előállításának megszüntetését 15 napon be kell jelenteni az illetékes ellenőrző hatóságnak (járási hivatal).

Jelölési kötelezettség

1151/2012/EU rendelet) 23. cikke alapján a bejegyzett elnevezés – „Pozsonyi kifli” – nem használható többé azon termékek címkézésén, amelyek nem felelnek meg a bejegyzett termékleírásnak, még akkor sem, ha a „hagyományos különleges termék” megjelölést, a „HKT” rövidítést vagy a társított közösségi szimbólumot nem tüntetik fel rajtuk.

Az 1151/2012/EU rendelet 23. cikk (3) bekezdése szerint a csatolt termékleírásnak megfelelően előállított, „Pozsonyi kifli” névvel forgalmazott termékek címkéjén kötelezően fel kell tüntetni a termék elnevezésével egy látómezőben az alább letölthető szimbólumot, ill. lehetőség van a „hagyományos különleges termék” megjelölést vagy annak rövidítését (HKT) is alkalmazni.

Ha a termék nem felel meg a termékleírásban foglaltaknak, akkor nem lehet a „Pozsonyi kifli” megnevezést, sem hasonló megnevezést, sem pedig a „jellegű”, „típusú”, „szerű”, ill. olyan jelzőket használni, mely megtéveszti a fogyasztót a termék valódi jellegét tekintve.

Alább letölthetik a termékleírást és a kötelező szimbólum megjelenési formáit, melyeket fel tudnak használni.


 

kortars november

Minden tekintetben rendhagyó lesz az idei évzáró rendezvényünk. Rendhagyó, mivel egy könyvbemutatóval nyitjuk rendezvényünket és a folytatás is különlegesnek ígérkezik.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

A könyvet Bihari Zoltán, a könyv összeállítója mutatja be.

Gáláns karácsonyi ajándék lehet a szakma iránt érdeklődök számára, amelyet a helyszínen meg is lehet vásárolni.

A meghívott vendégeink segítségével a cukrászszakma egy másik oldalát, a szakoktatást ismerhetjük meg.

Lusztigh Mária az egyik legkiemelkedőbb hazai cukrászoktató, akinek nem csak szakmai tudása, de innovatív hozzáállása is példaértékű. Mind a hagyományos, mind a modern cukrásztermékek terén kiemelkedő szaktudással rendelkezik, ráadásul azt kiválóan át is tudja adni a szakma mélységei iránt érdeklődő diákoknak, szakembereknek. Több mint 3 évtizedes „cukrászkodása” alatt, a szakmának minden részterületét végig „élvezhette”, a pékségtől a cukrászdán keresztül a szállodáig, egy kis étteremmel és kávéházzal vegyítve. Kipróbálta azt is, milyen külföldön dolgozni, magyar tradicionális süteményeket készíteni nemzeti válogatottként, majd trénerként olimpián, világbajnokságokon, világkupán teljesíteni. Tíz éve a budapesti Szinergia Taverna alapítványi iskolában cukrász szakoktató.

Ziegenhain Ferenc azon cukrászok közé tartozik, akik nem önálló vállalkozásban dolgoztak cukrászként. Életútja, sikerei azonban azt mutatják, hogy alkalmazottként is lehet érvényesülni és elismerést szerezni a cukrászszakmában. Cukrászként a Szabadság szállóban kezdett dolgozni, majd remek helyek következtek. Grand hotel Hungária, Kempinski. Közte a híres Engels ház Rotterdamban. Azután egy csavarral átkerült egy másik területre, ahol cukrászati alapanyagok bemutató cukrászaként láthatjuk, majd egy újabb fordulat. Szakoktatóként majd tíz évig szintén a Szinergia Taverna alapítványi iskolában oktatott, ott fejezte be szakmai életútját.

Majd elfelejtettem: személyében az első cukrász Guiness rekordert is üdvözölhetjük, majd meghallhatják, miért kapta…

A rendhagyó estet méltó módon egy pohár pezsgővel zárjuk.


Őszi Szakmai Nap jav 1

A szakmai napunkkal csatlakoztunk a European Vocational Skills Week rendezvénysorozathoz.

https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/your-country_en#country


 

Dulcz Sitkei small sütizz

Az októberben bemutatkozó cukrászoknak is sikerült egy közös pontot találni, hiszen az érdi Pataki cukrászdában kezdtek tanulóként, majd alkalmazottként dolgozni.

Vendégeink már megszokhatták, hogy rendhagyó programot is beiktatunk a műsorba.

Így lesz ezen az esten is.

A MATHIAS REX torta segítségével a reneszánsz korba utazunk, hogy megismerhessük a fényűző paloták gasztronómiai kínálatát, kiváltképpen Mátyás király esküvői lakomáját. Ja, és hogyan kapcsolódik ez a XXI. századi cukrászathoz, a Mátyás király emlékévhez, és mi köze a Magyarország tortája versenyhez?

Dulcz Gábor és Sitkei Balázs erről fognak mesélni, majd megkóstolhatjuk a korabeli alapanyagok felhasználásával készített tortát, amelyet csak a fantázia repíthetne a fejedelmi asztalra, de biztos megállná a helyét ott is.

 Az est második vendégei a SÜTIZZ Cukrászda megálmodói.

Tisztelt Tagtársaink!

Az ipartestület külföldi tanulmányútjai hozadékaként exkluzív továbbfejlődési lehetőséget kínál egy svájci mestertanfolyam, melynek helyszíne:

renou nevjegy mrandmrsrenou

Honlapjuk: https://www.patisserie-renou.ch/

A háromnapos tanfolyam 2000 CHF, mely a napközbeni ebédet is magában foglalja.

Egyéb költségek: szállás, utazás, vacsora (jelenlegi árakat tekintve 48.000.-Ft repülőjegy, 50 euro/fő/éjszaka szállás, min. 30 euro/fő/vacsora)

Tervezett időpont: 2019. március vége, április eleje

Tervezett jelentkezői létszám: 6-7 fő (ennyit fogad Mr. Renou)

Felvilágosítás és szervezés:

Vojtek Éva Tel: +36-30-912-35-11

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mr. & Mrs. Renau-ról bővebbet a Cukrász Mester 3. számában olvashatnak, melyet a jövő héten postázunk.

Várjuk megtisztelő jelentkezésüket, legkésőbb 2018. október 20-ig, hogy a rögzíthessük a dátumot és elkezdődhessenek a szervezési munkálatok.


 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tovább folytatja azon célkitűzését, hogy a cukrászszakma legkiválóbbjai segítségével megismertesse a francia trendeket.

Jövőre Aurélien Trottier és Alain Chartier francia cukrászmesterek 2019. február 4-5-6. (hétfő, kedd, szerda) tartanak Budapesten mesterkurzust.

trottier chartier

 

Aurélien Trottier cége, az  Artis’an Passionné története 2007-ben kezdődött, mikor két fiatalember elhatározta, hogy saját vállalkozásba kezdenek. Aurélien Trottier cukrász és barátja Luc Poisson csokoládémester megalapítja az Artis'an Passionné cukrászatot Angers belvárosában. A sikereik nyomán hamarosan megnyílik egy másik bolt Chalet-ban, ahol különleges csokoládéterméküket a Mouchoir de Cholet®-et országosan védjegyeztetik, a régió jellegzetes termékeként. 2016 a következő állomás, mikor megépítik a 400 m²-es új termelőüzemet Ponts-de-Cé-ben, amely a legmodernebb technikai berendezésekkel rendelkezik. Szakmai elismerése közül érdemes a régió vállalkozójának díját, (2008) vagy a Relais desserts tagságát megemlíteni. Elkötelezett támogatója a szakmai továbbképzéseknek, 2009 óta az ENSP (Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie) oktatója.

Alain Chartier

M.O.F. és Relais dessert tag, 2003-as világverseny fagylalt kategória abszolút győztese, Valrhona szaktanácsadó. 1997-98-ban két évet töltött az Yssingeaux-i cukrász innovációs központban, mint demonstrációs asszisztens és kutató. Műhelyében nemzetközi cukrászcsapatok felkészítése folyik.

A tanfolyami részvételi lehetőségre nincs megkötés, bárki jelentkezhet, aki ipartestületi tag.

A részvételt a befizetési dátumok sorrendje határozza meg, max. 25 főt tudunk fogadni.

A résztvevők oklevelet kapnak a tanfolyamról.

A tanfolyam díja: 125.000.- Ft + 27% ÁFA = 158.750.- Ft

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott az EMET által meghirdetett

„A hazai és határon túli pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak és társadalmi felelősségvállalásuk erősítésének támogatása” programban.

Nyertes pályázatunk segítségével 10 tehetséges fiatalnak lesz lehetősége arra, hogy non-formális kereteken belül fejlessze tudását. A projekt időtartama 1 év, havonta egyszer lesz a tanfolyam, és része az otthoni felkészülés is.

A projekt részletes célkitűzéseiről és programjáról az alább letölthető sweeTEN projekttervből lehet tájékozódni.

A projektben való részvételre keressük azokat a fiatal cukrászokat, akik legalább egy éve a szakmában dolgoznak és elkötelezettek a szakmai ismereteik további bővítésére.

Kérjük, hogy a projektterv ismeretében küldjék el jelentkezésüket. Az Ipartestület a jelentkezéseket követően, a jelentkezők előzetes szakmai életútja és eredményei alapján állítja össze az első csoportot.

Tagjainkat arra érjük, hogy amennyiben ilyen fiatalt ismernek, informálják őt erről a lehetőségről.

További feltétel, hogy a munkaadó vagy a jelentkező ipartestületi tag kell, hogy legyen.

A jelentkezés feltételei:

1/ CV (Curriculum Vitae) - Önéletrajz (formanyomtatványt mellékeljük)

2/ Motivációs levél

3/ Munkáltató ajánlása

A jelentkezéseket és a felmerülő kérdéseket kérjük Vojtek Évának elküldeni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Jelentkezési határidő: 2018. október 15.


 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tisztelettel meghívja Önöket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásával megrendezésre kerülő

Hatartalan Edessegek logo

rendezvényre

Időpont:2018. szeptember 23. (vasárnap) 10.00-18.00

Megnyitó időpontja: 10:30

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)

A rendezvény fővédnöke Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

Szervező: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Közreműködő partner: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Kedves Vendégeink!

A szeptembert Veszprém megyének szánjuk, hiszen mindhárom vendégünk ebben a régióban dolgozik, és amire kevés példa van, igen nagy barátságban. Mint tudják, régen volt az a cukrászmondás:

„ A cukrásznak nincs cukrászbarátja 60 km-es körzeten belül.” Nos, ez az állítás jelen esetben megdőlni látszik, hiszen Pintér Zsolt és a Vincze fivérek remek barátok, ahol tudnak, segítenek egymásnak.

Vincze Lajosnak ez hivatali kötelessége is lenne, hiszen a Veszprém megyei elnököt üdvözölhetjük személyében. Pintér Zsoltot illetően a 2012-es „Magyarország tortája” verseny győztesét, a Szabolcsi almás máktorta alkotóját ismerhetjük meg. Mindhárman számtalan kitüntetés, elismerés birtokosai.

 

nebih logoKedves Kollégák!

A NÉBIH sajtóközleményt adott ki a fagylaltok nem megfelelő dekorálásának veszélyeiről.

"A fagylalt kétségtelenül a nyár egyik sláger terméke. A fagylaltozók változatos szín és ízvilággal csalogatják a vevőket, a kreatív dekorációk pedig egyre nagyobb teret hódítanak a pultokban is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fagylalt – összetétele miatt – kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát – erre szeretné felhívni a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal." 

A teljes közleményt alább letöltve olvashatják.

Vissza a tetejére