MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

Kedves Tagjaink!

Mint arról a tavalyi ÁFA változáskor is tájékoztattuk Önöket, 2018. január 1-től a „étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után” felszámolandó ÁFA 5%-ra módosul.

A tavalyi tájékoztatóban leírt feltételek teljesülése esetén tehát helyben fogyasztva a saját készítésű cukrásztermékek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok (pl. kávé, limonádé, facsart gyümölcslevek stb.) 5%-os ÁFA körbe tartoznak januártól.

FIGYELEM! A VTSZ 1905 90-be tartozó sütemények elvitelre történő értékesítésekor továbbra is a 18%-os ÁFA kulcs alkalmazandó! A nem VTSZ 1905 90-be tartozó cukrászati készítményekre (pl. fagylalt, pohárkrémek, gesztenyepüré stb.) elvitelre továbbra is a 27%-os ÁFA kulcs alkalmazandó! Elvitel esetén tehát nem változik semmi!

Ugyanakkor januártól bevezetik a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezt az új adónemet a törvény szerint minden olyan, étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani, bevallani és megfizetni, amely 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adózik. A közteher mértéke 4 százalék, melyet az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értékére kell kiszámolni.

Értelmezésünk és sajtóinformációk szerint ez azt jelenti, hogy a 4% turizmusfejlesztési hozzájárulást azután a bevétel után kell bevallani és befizetni, mely januártól a kedvezményes 5%-os ÁFA körbe tartozik. Az adót az önadózás szabályai szerint kell bevallani az áfa-bevallási gyakoriságnak megfelelően, adómentes adóalany esetén pedig a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig. A hozzájárulás a központi költségvetés bevételét fogja képezni és a költségvetésből turizmusfejlesztési feladatokra kell majd fordítani.

Hangsúlyozzuk, hogy fentiek a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásáról egyelőre sajtóinformációk.

Ipartestületünk több más vendéglátó szakmai szervezettel együttműködve állásfoglalást kért, melyre ez idáig nem érkezett válasz, illetve semmilyen részletes tájékoztatás nem jelent meg a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásának módjáról.
Amint érdemi információt kapunk, azonnal tájékoztatni fogjuk Önöket.

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Vissza a tetejére