MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

 

GIP20786 smaller

A Kiegyezés 150 éves évfordulójának emlékére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által létrehozott süteménykollekció az alább letölthető listában szereplő cukrászdákban vásárolható meg.

A karácsonyi szezonális cukrásztermékek készítése miatt kérjük, hogy előzetesen érdeklődjenek a listán szereplő cukrászdákban, hogy mikor elérhető a kollekció!

A süteménykollekció a korra jellemző 3-3 osztrák és magyar sütemény újragondolt változatát tartalmazza:

Anna szelet
Az egyik leghíresebb tortája Ludwig Dehne cukrásznak, Bécs város Császári és Királyi udvari cukrászatának, a későbbi Demel Cukrászdának.
Citromos csokoládé felvert Amaretto likőrrel meglocsolva, tejcsokoládés tejszín mousse, nugát krémmel. Tetejét narancsízű glézing zárja.

Arisztokrata kuglóf
A Monarchia idejében ez egyik leggyakrabban készített süteményfajta, amelynek számtalan variációja fellelhető a mai cukrászatban is. Az Arisztokrata ízvilágát a lágy Cointreau adja meg.

Blaha Lujza szelet
Az asztali örömök historikusa, Dravetzky Balázs így ír róla: a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta a „nemzet csalogánya” esküvőjére. Így adódott, hogy későbbiekben Blaha Lujza nevével vált híressé a torta.
Korabeli biedermeier színét, ízeit megőrizve, újjászületve áll előttünk egy nőies desszert, ahol a málnás mousse, és a finoman omló tészta a modern desszertek világába emeli.

Esterhazy szelet
Egy titokkal övezett sütemény, melynek keletkezésére még mindig nem derült fény…
A jellegzetes ízeket érezzük kóstoláskor, és még valamit: a tradíció tiszteletét.

Indianerkrapfen (indiáner)
Megjelenése Bécshez kötődik. A legenda szerint nagy sikerrel szerepelt ott egy sötétbőrű művész, akit sikerült hosszabb bécsi tartózkodásra meggyőzni. Pálffy gróf - aki a művészetének nagy tisztelője volt - magához rendelte szakácsát, és meghagyta neki, hogy az első előadás estéjére találjon ki valami olyan édességet, amelynek a színe hasonlít az indián művész arcbőréhez. Ekkor eszelte ki a szakács az indián fánkot. A tejszínnel töltött, csokoládémázzal bevont öklömnyi piskótagolyó azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
A magyar cukrász azonban nem elégedett meg ennyivel, egyéb meglepetéseket is tartogat ez a finomság...

Rigó Jancsi és Clara Ward
A századfordulón, egy párizsi étteremben játszott Rigó Jancsi cigányprímás, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward. Az asszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Jancsiba, elhagyta érte férjét. Kettejük szenvedélyes találkozását jeleníti meg a sütemény, a virtuozitást és harmóniát a textúra híven követi.

Vissza a tetejére