MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Kedves Tagjaink!

Ipartestületünk többször kért hivatalos állásfoglalást a fagylalt értékesítés ügyében.

A tagoktól kapott visszajelzések és tapasztalatok szerint önkormányzat függő, hogy hagyták-e a tölcséres fagylaltot értékesíteni, vagy nem foglalkoztak vele, mivel nincs egyértelmű szabályozás.

A múlt vasárnapi operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott Müller Cecíliától, hogy LEHET tölcsérben fagylaltot értékesíteni megfelelő feltételek mellett, úgyhogy ismét kértünk egy erre vonatkozó állásfoglalást, hogy ez legyen hivatalosan leírva valahol.

A kérdésre az Ügyeleti Központtól az alábbi választ kaptuk:

„Tisztelt Erdélyi Balázs!

Köszönjük megkeresését!

Az országos tisztifőorvos által elmondottak alapján valóban értékesíthető a fagylaltot akár tölcsérbe is, amennyiben betartják a kollégák az előírásokat és az óvintézkedéseket. Azonban szeretném felhívni a figyelmét, hogy a területileg illetékes rendőrség feladata a kiszolgálás módjának megítélése.

Üdvözlettel:

Ügyeleti Központ”

A sajtótájékoztatón az országos tisztifőorvostól elhangzott szöveget alább letölthetik, kérjük olvassák el figyelmesen!

A sajtótájékoztatót itt tekinthetik meg, kb. a 24. perctől releváns:

A korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a napokban többen fordultak hozzánk a nyitvatartási idővel, valamint az életkori korlátozásokkal kapcsolatban.

Értelmezésünk szerint:

A Kormány 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelete értelmében a csak 15:00 óráig nyitva tarthatóság a vendéglátó üzletekre nem vonatkozik. A rendeletben hivatkozott 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletek a kereskedelmi üzleteket jelentik. Azokban a korlátozó intézkedésekben, melyekben a vendéglátó üzletek érintettek voltak, mindig külön nevesítették a vendéglátó üzleteket.

A 9:00-12:00 óra közötti 65 életévet betöltött személyek tartózkodására vonatkozó korlátozás a vendéglátó üzletekre szintén nem vonatkozik.

A Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete 6. §-ban foglalt rendelkezések az „élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat” érintik, nem a vendéglátó üzleteket. A rendelet értelmében élelmiszerüzletnek a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet számít, a vendéglátó üzlet nem tartozik ebbe a kategóriába.

Tehát: vendéglátó cukrászdában elvitelre ki lehet szolgálni a teljes nyitvatartási időben mindenkit a korábban már részletezett szabályok betartásával.

Felhívjuk figyelmüket, hogy fenti tájékoztatások nem minősülnek hatósági állásfoglalásnak, jogi iránymutatásnak. A tájékoztatás szakmai álláspontot tükröz, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti. Az előbbiekből következően levelünket szakmai álláspontunk részeként és nem kötelező jellegű iránymutatásnak szíveskedjenek kezelni és a jövőben használni.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

  

kogép platina OLDALRA

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

Puratos OLDALRA

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére