MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

MOT logo W

MAGYARORSZÁG TORTÁJA - VERSENYKIÍRÁS 2024.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.

A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások. Magánszemélyek nevezését élelmiszerbiztonsági szempontok miatt sajnos nem tudjuk fogadni.

Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

A nyertes torta lesz 2024. év Magyarország Tortája. A nyertes receptet az aktuális évben is csak az Ipartestület tagjai számára biztosítjuk, a meghatározott feltételek szerint, akik a tortát majd 2024. augusztus 20-tól árusíthatják.

Új, kreatív ötletek mellett, a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várunk. Koprodukcióban készült, több Kolléga ötlete és összefogása révén született tortával is lehet nevezni! A csapattagokat a nevezési lapon kérjük megnevezni!

A 2024. évi versenyünket a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdetjük meg, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívjuk fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várjuk, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.

Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kell használni a nevezett tortáknál: (kérjük lehetőleg kettő különböző csoportból választani)

 • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
 • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
 • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
 • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Felhasználásra javasolt további alapanyagok: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

 • aromákat, fondokat,
 • ét-, tej- és fehér bevonókat,
 • növényi habot, margarint,
 • egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
 • modell burkolóanyagot.

A nevezési díj ipartestületi tagok számára: 18.000 Ft + ÁFA / torta (bruttó 22.860 Ft)

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj: 55.000 Ft + ÁFA / torta (bruttó 69.850 Ft)

Nevezései határidő: 2024. február 20.

A nevezéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk.

A nevezési lap honlapunkról (www.cukraszat.net) letölthető.

A nevezési díjról számlát állítunk ki, melyet a Mestercukrász Kft. 10402166-50526785-84821001 számú számlájára kérünk befizetni/átutalni.

A recepteket (grammban megadva, Word vagy Excel fájlban - szerkeszthető formában kérjük), az elkészítés pontos technológiai leírását, valamint a tételes, teljes árkalkulációt (a torta nettó nyersanyag értékével együtt) a nevezési laphoz mellékelni kell!

Érvényes nevezésnek az tekinthető, ha a nevezési lap, a recept, a technológiai leírás és az árkalkuláció is megérkezik a megadott e-mail címre, valamint a nevezési díjat a megadott számlaszámra átutalták/befizették.

A beérkezett nevezések sorrendjében összesen 30 db torta nevezését tudjuk fogadni!

Minden nevezett versenyzőnek visszaigazolást küldünk, melyben tájékoztatni fogjuk a verseny menetéről.

A nevezett torták:

 • 22-24 cm átmérőjű kerek, illetve egy tortakarikához hasonló méretű (pl.: 20x20 cm-es, vagy 18x25 cm-es) szögletes alakúak lehetnek (a szögletes tortáknál maximum 5-6 cm-es magasságot ajánlunk)
 • hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket és lehetőleg három rétegben, hogy jobban képviselje a torta a magyar cukrászati hagyományokat,
 • magasságuk dekorációval együtt maximum 8 cm lehet,
 • dekorációjának mindenki által elkészíthetőnek és „sorozatgyártásra” alkalmasnak kell lennie. 

 

 

Értékelési szempontok: íz, ízek harmóniája: 50 pont, állag/textúrák/vágási felület: 20 pont, megjelenés, küllem: 15 pont, technológia/praktikum/kreativitás: 15 pont.

Az öt továbbjutó torta kiválasztását a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállítás keretében tartjuk, 2024. március 7-én. A zsűrizés élőben a szakmai közönség előtt zajlik. Minden nevezett torta vitrinekben ki lesz állítva, a versenyzők és a látogatók is láthatják a versenymunkák értékelését. Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem ismertek, az első fordulóban anonim a verseny. Az első zsűrizési körből 5 torta jut tovább a döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén, az Ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni, ahol a zsűri a műhelymunkát is értékeli.

A nyertes pályázó tudomásul veszi, hogy a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül a Magyar Cukrász Ipartestület rendelkezésére bocsátja, aki azt nyilvánosságra hozhatja. A nyertes pályázó semmilyen követeléssel nem állhat elő sem a Magyar Cukrász Ipartestülettel, sem az augusztus 20-tól a tortát árusító cukrászdákkal szemben.

A nyertes pályázó vállalja és tudomásul veszi, hogy a nyertes receptet a Magyar Cukrász Ipartestület írásos engedélye nélkül nem hozhatja nyilvánosságra és a nyertes torta hivatalos kommunikációjával kapcsolatban az Ipartestület vezetőségével egyeztetni köteles.

A nyertes pályázó a Magyar Cukrász Ipartestülettől díjat és oklevelet kap, valamint az eddigi tapasztalatok alapján nagy médiaérdeklődésre (rádió, televízió, online és nyomtatott sajtó) számíthat.
A médiafelkérések elfogadása a nyertes versenyző és a szakma különös érdeke, így a nyertestől elvárt kötelezettség!

Az augusztus 20-i központi ünnepségekhez kapcsolódó programok alkalmával a nyertes kötelezettsége személyesen képviselni az Ipartestületet a rendezvényeken, illetve a sajtómegkeresésék során és a nyertes torta készítésével, illetve árusításával megjelenni a Magyar Ízek Utcája rendezvényen. 

A második és a harmadik helyezettnek szintén oklevelet és díjat ad az Ipartestület, valamint értékes szakmai tanfolyamon való részvételi lehetőséget is nyernek.

A Hagyományőrző Különdíjra is érdemes pályázni!   

A zsűri döntése alapján az a pályázó kaphatja meg a Hagyományőrző Különdíjat, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében, a felhasznált alapanyagokban és a technológiában. Várjuk a vajkrémmel készített torták nevezését is! A nyertes az Ipartestülettől díjat és oklevelet kap.   

Minden kedves Kolléga nevezését szeretettel várjuk!

A Magyar Cukrász Ipartestület elnöksége

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére