MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Megjelent a NAV állásfoglalás a kedvezményes ÁFA kulcsról!
(Cikkünk forrása: http://vendeglatasmagazin.hu/nav-allasfoglalas-ettermi-afa/)

Az állásfoglalás nevesíti a „cukrászdát” az SZJ 55.30.11 (Éttermi, cukrászdai szolgáltatás) szolgáltatást tipikusan nyújtó vendéglátó egységek között, így most már véglegesen elmondható, hogy 2017. január 1-től a vendéglátás keretében értékesített (helyben fogyasztott) cukrászati termékekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs alkalmazható, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A helyzetet bonyolulttá teszi, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazásához több feltételnek kell együttesen megfelelni:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

Az EU ÁFA irányelv szerint „az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.”

Továbbá „nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.”

Ennek alapján az elvitelre történő értékesítés, a házhozszállítás, valamint az olyan körülmények között történő értékesítés, amikor a helyben történő fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított, NEM tekinthető étkezési szolgáltatásnyújtásnak.

Ezzel szemben, ha a helyben fogyasztáshoz megfelelőek a körülmények, tehát van például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, szemetes, az asztalt leszedik, a helyet takarítják – akár az étel-ital értékesítője, akár pl. a pláza fenntartója –, akkor is megvalósul a szolgáltatásnyújtás (a felszolgálás nem feltétel).

2. a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia;

Ez a feltétel vendéglátó (helyben fogyasztás lehetőségét és ehhez eszközöket biztosító) cukrászdák esetében teljesül, ezt a tájékoztató nevesíti is:
„Az SZJ 55.30.11 szolgáltatást nyújtó tipikus vendéglátó egység kategóriák: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, kávéház (melegkonyhás), söröző (melegkonyhás), pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda, stb.”

Az olyan cukrászda/vendéglátóhely, amely nem rendelkezik „étkezőhellyel”, ezért nem biztosítja az általa elkészített étel elfogyasztását a helyszínen, hanem kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), az SZJ 55.52.1 „Közétkeztetés” körbe tartozó tevékenységet végez, és nem alkalmazhatja a kedvezményes adómértéket.

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, mint pl. a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is.

A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy az adózó azt kitölti és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.

Ha a fenti három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Értelmezésünk szerint vendéglátó cukrászdák esetében tehát jövőre egyszerűsödik a helyzet, hiszen január 1-től az ÁFA törvény értelmében elvitelre és helyben fogyasztva (ülőfogyasztás esetén) is 18%-os a sütemények (VTSZ 1905 90-be tartozó termékek) áfája. Helyben fogyasztás (ülőfogyasztás) esetében jövőre ez érvényes lesz más saját készítésű, vendéglátás keretében előállított cukrászati termékekre is (pl. pohárkrémek, gesztenyepüré, fagylalt, stb.) illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra (facsart gyümölcslé, kávé, tea, limonádé stb.).


Felvetődik azonban a kérdés, hogy olyan cukrászdákban, ahol ülőfogyasztás nincs, csak esetleg pultnál állófogyasztás, de minden egyéb szolgáltatás biztosított, akkor a helyben fogyasztás miként értelmezhető ÁFA szempontjából, hiszen egy korábbi, 2011-es NAV állásfoglalás szerint elvitelre történő termékértékesítésként nem, a mostani tájékoztató szerint pedig vendéglátás keretében értékesítettnek sem…

Ezen kívül számos kérdés vetődik még fel, melyeket egyeztetni fogunk az NGM Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztályával és a NAV Adóügyi Főosztályával.

A NAV tájékoztatója alább letölthető, várjuk egyeztetésre váró kérdéseiket.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére