MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

Kedves Tagjaink!

Megjelent és hatályba lépett a Földművelésügyi miniszter 16/2017. (III. 29.) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról.

Ez a rendelet a korábban, 2015.01.01.-től hatályos hagyományőrző cukrászati termékekről szóló élelmiszerkönyvi irányelv módosítása.

Az irányelv céljáról korábban tájékoztattuk Önöket, illetve az abban foglalt sütemények készítését szakmai napjaink keretében be is mutattuk Önöknek.

A jelenlegi módosításra azért volt szükség, mert a korábbi hatályos irányelvben szereplő anyaghányadokat néhány esetben korrigálni kellett, illetve ezek az anyaghányadok és a technológiai leírások – a Dobostorta kivételével„ajánlottá” váltak.

Ez azért volt szükséges, mert az irányelv célja a minőség garantálása és nem a sztenderdizálás.

A Dobostorta azért jelent kivételt, mert annak a receptjét Dobos C. József egzakt receptként hagyta ránk, a receptet és plakátot 2012-óta megtalálhatják honlapunkon, illetve hungarikummá nyilvánítását is kezdeményeztük, ez folyamatban van.

A többi hagyományőrző sütemény – az Esterházy torta, az indiáner fánk, a rigójancsi, a krémes és a franciakrémes – minőségét a felhasználandó összetevők garantálják, így azoknál nem szükséges és nem is célunk fix receptet és technológiát meghatározni.

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy csak az anyaghányadok és a technológia "ajánlott", a felhasználandó összetevőket mással helyettesíteni nem lehet! 

Az elsődleges cél az, hogy a kézműves cukrászdák vendégei mindenhol a kiváló minőségű hagyományos termékeket keressék és kapják, és tűnjenek el a multinacionális kereskedőláncok – és egyes cukrászdák – kínálatából az ezeken a neveken árusított silány minőségű hamisítványok, melyek sok esetben semmilyen minőségi összetevőt nem tartalmaznak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelet hatályba lépett, a rendelkezéseinek nem megfelelő, de a korábbi szabályozásnak megfelelő termékek a hatálybalépésétől számított hat hónapig (azaz 2017. október 1-ig) előállíthatóak, és a minőségmegőrzési idejük, vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatóak.

Kérdéseikkel keressenek minket bizalommal.

Az irányelv szövege a termékleírásokkal alább letölthető.

Vissza a tetejére