MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Tartalomjegyzék

Kedves Kollégák!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a „Pozsonyi kifli” hagyományos különleges termék elnevezés fenntartásának bejegyzésével kapcsolatban.

2018. október 24-én megjelent a Bizottság (EU) 2018/1594 végrehajtási rendelete (2018. október 22.) a hagyományos különleges termékek nyilvántartásába bejegyzett egyik elnevezés termékleírását érintő nem kisebb jelentőségű módosítás jóváhagyásáról (Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli [HKT]).

A rendelet  szövege az alábbi oldalon megtekinthető:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1541427680852&uri=CELEX:32018R1594

Ez azt jelenti, hogy „Pozsonyi kifli” néven csak akkor árulhatják a terméküket, ha az alább letölthető termékleírásnak megfelelően készítik.

Az elnevezéssel és a mellé helyezett logóval tájékoztatják vendégeiket arról, hogy Önök eredeti, hagyományos technológiával készült pozsonyi kiflit kínálnak.

 

Előzmény

Az Európai Bizottság  729/2012/EU számú végrehajtási rendeletében foglaltak értelmében a Szlovák Köztársaság kérelmére a „Pozsonyi kifli” a hagyományos különleges termékek Európai Uniós jegyzékébe felvételt nyert 2012. augusztus 8-án.

A „Pozsonyi kifli” a 729/2012/EU végrehajtási rendelethez  kapcsolódó termékleírás 3.3. pontja értelmében az elnevezés fenntartása nélkül került bejegyzésre. Ez azt jelentette, hogy a bejegyzett elnevezés továbbra is használható volt annak ellenére, hogy a termék nem felelt meg a bejegyzett termékleírásnak, de ebben az esetben sem a „hagyományos különleges termék” megjelölést, sem a „HKT” rövidítést, sem a társított közösségi szimbólumot nem tüntethették fel rajtuk.

A szlovák kérelmező a hagyományos különleges termékként bejegyzett Pozsonyi kifli termékleírásának módosítását kezdeményezte 2016. február 15-én az Európai Bizottságnál, amely tükrözte a 2015. évben Szlovákia és Magyarország között lezajlott egyeztetések eredményét. Az Európai Unió Hivatalos lapjában 2018. február 19-én megjelent módosítási kérelemhez nem érkezett észrevétel.

A Bizottság 2018/1594 számú végrehajtási rendeletének – mely 2018. november 13.-tól hatályos –értelmében a „Pozsonyi kifli” az elnevezés kizárólagos használatának fenntartása mellett került bejegyzésre, vagyis a korábbi – az elnevezés fenntartás nélküli bejegyzésére vonatkozó – rendelkezés helyébe lépett.

Bejelentési kötelezettség

A hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerésének és ellenőrzésének rendjéről szóló 15/2008. (II.15.) FVM rendeletben foglaltak értelmében az élelmiszer előállítójának a hagyományos különleges termék előállításának megkezdését, az adataikban bekövetkezett változást, valamint a hagyományos különleges termék előállításának megszüntetését 15 napon be kell jelenteni az illetékes ellenőrző hatóságnak (járási hivatal).

Jelölési kötelezettség

1151/2012/EU rendelet) 23. cikke alapján a bejegyzett elnevezés – „Pozsonyi kifli” – nem használható többé azon termékek címkézésén, amelyek nem felelnek meg a bejegyzett termékleírásnak, még akkor sem, ha a „hagyományos különleges termék” megjelölést, a „HKT” rövidítést vagy a társított közösségi szimbólumot nem tüntetik fel rajtuk.

Az 1151/2012/EU rendelet 23. cikk (3) bekezdése szerint a csatolt termékleírásnak megfelelően előállított, „Pozsonyi kifli” névvel forgalmazott termékek címkéjén kötelezően fel kell tüntetni a termék elnevezésével egy látómezőben az alább letölthető szimbólumot, ill. lehetőség van a „hagyományos különleges termék” megjelölést vagy annak rövidítését (HKT) is alkalmazni.

Ha a termék nem felel meg a termékleírásban foglaltaknak, akkor nem lehet a „Pozsonyi kifli” megnevezést, sem hasonló megnevezést, sem pedig a „jellegű”, „típusú”, „szerű”, ill. olyan jelzőket használni, mely megtéveszti a fogyasztót a termék valódi jellegét tekintve.

Alább letölthetik a termékleírást és a kötelező szimbólum megjelenési formáit, melyeket fel tudnak használni.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Skoda

 

Bulfoni

 

Debic

 

Zeelandia

 

MasterMartini

 

Progép

 

Dawn

 

Goodwill

 

Andretti

 

König

  

Signal jobbra

kEN

  

Kruszwica

  

Robotcoupe

 

Martinbraun

Vissza a tetejére