MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

Tartalomjegyzék

Kedves Tagjaink!

A múlt pénteken kiadott A 71/2020. (III.27.) 2.§-a kimondja: „Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.”

A rendelet megfogalmazása nem teljesen egyértelmű, több kérdést felvet.

A jogászainkkal egyeztetett értelmezésünk szerint gyakorlatilag a vendéglátó üzleteknek csak házhozszállítással történő értékesítésre van lehetőségük, hiszen a „vendég” nem hagyhatja el a lakását a vendéglátó üzletben történő megrendelése átvétele miatt, mivel a Kormány 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelete 4. § (1) A 3. § szerinti alapos indokok között ez nem szerepel.

Más vendéglátó szakmai szervezetekkel is egyeztettünk, valamint egyértelmű jogértelmezést kértünk a Magyar Turisztikai Ügynökségtől és a Koronavírus Ügyeleti Központtól (BM).

A napokban több cikk is megjelent a sajtóban, melyekben ellentmondásos információk olvashatók. Megjelentek olyan cikkek is melyekben arról írnak, továbbra is lehet elvitelre vendéglátóhelyeken rendelni. Pl.: https://www.origo.hu/jog/20200327-das-jogszerviz-kijarasi-tilalom-koronavirus-jarvany-jogi-tudnivalok.html.

Azok a vendéglátó üzletek, melyek még a prevenció céljából nem zártak be, az egymásnak ellentmondó információk miatt különböző módon értelmezik az előírásokat és bizonytalanok az esetleges jogkövetkezményekben. Van, aki csak házhoz szállít, de van, aki továbbra is értékesít elvitelre.

Tájékoztatjuk Önöket a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Koronavírus Ügyeleti Központ válaszairól:

Az MTÜ szakmai álláspontja, amely nem minősül hatósági állásfoglalásnak:
„A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) 2.§-a kimondja, hogy vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Tehát a korábbi szabályozástól eltérően, helyben fogyasztásra már szűk időintervallumon belül sincs lehetőség, azonban a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet álláspontunk szerint lehetőséget ad továbbra is arra, hogy az elvitelre alkalmas ételt a vendégek részére kiadják. Így a mi jogértelmezésünk szerint nem csak a futároknak lehet azt kiadni, hanem a vendégek részére is. …”

 

Koronavírus Ügyeleti Központ válasza:
„Tisztelt Erdélyi Balázs!

A kormányrendeletben meghatározottak szerint:

" 2. § Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása."

A fent említett bekezdés szerint a cukrászdában az ott dolgozók kivételével tartózkodni TILOS! A sütemény kiszállítása, valamint cukrászdából való kiadása engedélyezett.

Üdvözlettel:
Ügyeleti Központ”

Fenti jogértelmezések szerint tehát lehetőség van arra, hogy a megrendelt élelmiszert a vendégnek is kiadják, de ez lehetőség szerint ne az üzletben történjen, hanem pl. egy átadó ablakon keresztül, vagy az üzlet bejáratánál, mivel a BM válaszlevele egyértelműen fogalmaz: a cukrászdában az ott dolgozók kivételével tartózkodni TILOS!

Felhívjuk figyelmüket, hogy fenti tájékoztatások nem minősülnek hatósági állásfoglalásnak, jogi iránymutatásnak. A tájékoztatás szakmai álláspontot tükröz, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti. Az előbbiekből következően levelünket szakmai álláspontunk részeként és nem kötelező jellegű iránymutatásnak szíveskedjenek kezelni és a jövőben használni.


 

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy Ipartestületünk is több javaslatot terjesztett már a döntéshozók elé a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Gazdaság Újraindításáért felelős Akciócsoport közvetítésével.

Az alábbi témakörökben tettünk javaslatokat:

 • Sürgős állami intézkedések a vállalkozások túléléséhez és vendéglátásban dolgozó kulcsfontosságú munkaerő megtartásához
   
 • A Katv. szerinti kisadózó vállalkozás tételes adójának megfizetése alóli mentesség kiterjesztése, valamint az önálló vállalkozók járulékmentes tevékenységeinek bővítése
   
 • A Kormány 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletének pontosítására tett javaslatok az egyéni vállalkozók (önálló vállalkozók) járulékmentessége és a munkavállalók SZJA mentességének biztosítására
   
 • 5%-os ÁFA kulcs alkalmazhatósága az elviteles értékesítésnél is
   
 • További korlátozó intézkedések bevezetésekor a cukrászatok napi fogyasztási cikket értékesítő üzletté minősítése pékáru készítése és értékesítése esetén, a lakosság biztonságos ellátása érdekében

Minden lényeges információról továbbra is tájékoztatjuk Önöket.

Vissza a tetejére